Over Volwassenenleesgroep

25 sep
Lint - Bibliotheek

Volwassenenleesgroep

Met de steun van de bibliotheek van Lint.

woensdag 25 september 2024 van 20:00 uur tot 22:00 uur

Davidsfonds leeskringen

'Draaischijf' van Tom Lanoye (2022).

In Draaischijf raken drie innig verbonden levens vermalen door kunst, collaboratie, lafheid en nietsontziende ambitie.Gebeurtenissen en figuren uit het verleden boden Lanoye inspiratie, maar zijn verbeelding primeert. Dat levert een overrompelende vertelling op, vol onvergetelijke personages en dialogen, en met een even ingenieuze als tragische plot.
Ik had me de dag waarop ik word begraven heel anders voorgesteld. Aan het woord is Alex Desmedt, bezeten door toneel. In Antwerpen werkt hij zich vlak voor de Tweede Wereldoorlog op tot directeur van het grootste stadstheater. Hij viert triomf na triomf, mede dankzij zijn vrouw, de in Utrecht geboren sterspeelster Lea Liebermann. Hij introduceert ook technische hoogstandjes, zoals een reusachtige schijf als extra bühne op de bühne.
Tijdens de bezetting wordt Alex benoemd tot directeur-generaal van meerdere Antwerpse theaters, maar de beperkingen zijn zwaar. Zijn broer, componist en dirigent Rik Desmedt, kiest voluit voor collaboratie, terwijl Lea, die niet meer mag acteren, wegkwijnt en ronddwaalt in een stad waar razzia’s het leven kosten aan duizenden.
Kort vóór de bevrijding wordt Alex uitgenodigd voor een delicate opdracht in Den Haag. Twee beroemde partijgenoten van Adolf Hitler zullen in de stadsschouwburg de opening bijwonen van het pas opgerichte Deutsches Theater in den Niederlanden. In de bevrijde thuishaven belooft de afrekening bijzonder bloedig te worden.

Publieksprijs De Boon 2023.

Prijzen

Ticket Prijs
Deelname: € 3,00

Deelnameprijs ter plaatse betalen.

Info bij: Kathleen Janssens: 0472 67 47 21 of: kathleenjanssens1966@gmail.com

of staf.marivoet@hotmail.com